Svijet
0

Barak: Komentari Amosa Gilada ne odražavaju stavove ministarstva

FENA
Ehud Barak
Ehud Barak
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak zanijekao je u subotu izjave jednog visokog zvaničnika iz svog ministarstva u kojim je u petak ocijenio da nije u planu nikakav dijalog s egipatskim predsjednikom Mohamedom Morsijem, objavio je državni radio.

"Komentari Amosa Gilada ne odražavaju stavove ministarstva odbrane", izjavio je Barak.

Amos Gilad, direktor vojnog odjela ministarstva odbrane imao je prije i poslije pada režima Hosnija Mubaraka početkom 2011. godine brojne posjete Kairu kako bi se susreo s visokim egipatskim vojnim zvaničnicima.

On je izjavio u petak da "nema dijaloga između naših visokoih lidera i egipatskog predsjednika, a ja smatram da ga neće ni biti". "Ono čega se najviše plašim to su Muslimanska braća, jer se radi o ideološkom pokretu koji ima jedan novi život", kazao je rezervni general.

"Njihova ideologija se nije promijenila. Izrael nema pravo na postojanje, a oni žele da uspostave islamski kalifat", kazao je on i dodao da je "radikalizacija Egipta nakon dolaska na vlast Muslimanske braće izazvala pojavu strašne diktature" u Egiptu.

Zvaničnici se plaše da će oni dovesti u pitanje mirovni sporazum zaključen 1979. godine između dvije zemlje, prvi koji je židovska država potpisala s jednom arapskom zemljom.

Kada je u oktobru predao svoje akreditivno pismo izraelskom predsjedniku Šimonu Peresu, novi egipataski ambasador Atel Salem pokušao je, međutim, da umiri svoje sagovornike.

"Došao sam s porukom mira i da potvrdim kako mi zaista želimo raditi na uspostavljanju međusobnog povjerenja i na trasparentnosti i da smo obavezani svim sporazumima potpisanim s Izraelom", izjavio je on.