Svijet
0

Barak: Iran nastavlja svoj vojni nuklearni program

FENA
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je u utorak da Iran najvjerojatnije nastavlja svoj vojni nuklearni program, što je u suprotnosti s izvještajem američke obavještajne službe.

"Iran najvjerojatnije nastavlja svoj program proizvodnje nuklearne bombe", rekao je Barak na izraelskom vojnom radiju.

Prema vojnom radiju, koji navodi njegove riječi, Barak smatra mogućim da su Iranci prekinuli proces obogaćivanja urana, neophodan za proizvodnju nuklearne bombe, ali su ga zatim ponovo nastavili.

Izvještaj 16 američkih obavještajnih agencija, objavljen u ponedjeljak, smatra da je Iran 2003. prekinuo svoje napore na izradi nuklearnog oružja, naglasivši pritom da bi on ponovo mogao biti sposoban da to uradi između 2010. i 2015.

Ova procjena je u suprotnosti sa stavom Bushove administracije koja pojačava svoje napore na usvajanju treće u nizu sankcija protiv Irana, optuženog da razvija obogaćivanje urana u vojne svrhe.

Ona je u suprotnosti i sa izraelskim stavovima prema kojima se Iranci nalaze u poodmakloj fazi proizvodnje nuklearne bombe. Taj bi izvještaj mogao potkopati pokušaj Sjedinjenih Država da nagovori druge svjetske sile na treći paket UN-ovih sankcija Iranu zato što se suprotstavlja zahtjevu da zaustavi obogaćivanje urana.

Iran je u utorak pozdravio taj američki izvještaj. Na pitanje o izvještaju, iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki rekao je za iranski državni radio: "Naravno da ga pozdravljamo, kad one zemlje koje su postavljale pitanja i imale dvojbe o tom slučaju... sada realistično mijenjaju svoju priču".

"Činjenica da Iran ima miroljubive nuklearne aktivnosti postaje jasna svijetu", dodao je.