Svijet
0

Barak bi Gazu i Zapadnu obalu povezao tunelom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak, u okviru predizborne kampanje, predložio je izgradnju tunela koji bi povezivao sjeverni dio pojasa Gaze s južnim dijelom Zapadne obale i omogućio slobodu kretanja između dvije palestinske teritorije koje razdvaja Izrael.

Obraćajući se studentima univerziteta Ben Gurion, na jugu zemlje, Barak je rekao da je moguće prokopati tunel koji će biti pod suverenitetom Izraela, dok će Palestinci biti zaduženi za kontrolu prometa u koridoru.

Ideja povezivanja dvaju palestinskih područja već se pojavljivala u prošlosti, ali je propala zajedno s mirovnim pregovorima pod američkim posredništvom.

Barak je rekao da će ako bude izabran za premijera, podržati ideju stvaranja dviju država, izraelske i palestinske, prenijele su agencije.

Upitan kako bi Gaza, enklava s 1,5 milion Palestinaca i odvojena od Zapadne obale, mogla biti dijelom palestinske države, Barak je rekao da bi ih se moglo povezati podzemnim tunelom.

"Najbolji način za to je tunel koji bi bio pod izraelskim suverenitetom, ali bi ga Palestinci koristili potpuno slobodno i neometano" rekao je Barak.

Predložio je najkraću rutu tunela od oko 48 kilometara koji bi se prostirao od grada Beit Hanouna u Gazi do Dure, blizu Hebrona, na Zapadnoj obali, gdje živi još tri miliona Palestinaca.

Procijenio je da bi izgradnja tunela mogla koštati između dvije i tri milijarde dolara, ali nije rekao ko bi i pod kojim uvjetima to trebalo da plati.