Drugi dan posjete Turskoj
0

Barack se sastaje sa vjerskim liderima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama danas završava svoju prvu prekomorsku diplomatsku turneju, tokom koje je sa svjetskim čelnicima pregovarao o načinima izlaska iz globalne ekonomske krize i ponudio mir i partnerstvo muslimanskom svijetu.

Tokom drugoga i završnog dana posjete Turskoj Obama će razgovarati s vjerskim liderima i posjetiti džamije.

Američki predsjednik je u ponedjeljak izjavio da Sjedinjene Države nisu u ratu s islamom – niti će to ikada biti.

Obraćajući se poslanicima turskog parlamenta, Obama je pozvao na jače partnerstvo između Amerike i muslimanskog svijeta. Prema njegovim riječima, to je jedini put da se porazi Al-Qaida.

Obama je u govoru istaknuo da duboko poštuje islamsku religiju, dodajući da za Sjedinjene Države Amerikanci muslimani predstavljaju bogatstvo.

Mnogi drugi Amerikanci, kako je naveo, uključujući i njega osobno, imaju muslimane u svojim porodicama ili su živjeli u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Novinar BBC-a zadužen za vjerska pitanja kaže da su izjave američkog predsjednika u Turskoj otišle dalje nego što se očekivalo, ali da još nema odgovora na pitanje – hoće li ove srdačne riječi dovesti i do boljih odnosa.

Tokom posjete Turskoj predsjednik Obama sastao se i s ministrima vanjskih poslova Turske i Armenije, Alijem Babacanom i Eduardom Nalbandijanom te tom prilikom zatražio da dvije zemlje prekinu gotovo stogodišnje neprijateljske odnose.

Neprijateljstvo datira iz vremena Prvoga svjetskog rata kada su otomanski Turci proveli masovno ubistvo Armena. Armenija ta ubistva smatra genocidom, što Turska oštro poriče.

Prethodno je nakon susreta s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom Obama obećao da će Washington i dalje podržavati borbu Turske protiv kurdskih separatista, prenio je BBC.