Svijet
91

Barack Obama zbog kćerkine mature neće prisustvovati komemoraciji Muhamedu Aliju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iako je bilo najavljeno prisustvo predsjednika SAD-a na komemoraciji Muhamedu Aliju, iz Bijele kuće su saopćili da Barack Obama ipak neće prisustvovati komemoraciji i sahrani legendarnog boksera.

Muhamed Ali je umro prošle sedmice u 74 godini, a komemoracija i dženaza će biti održane u petak u Louisvilleu, gdje je slavni bokser i rođen.

Bijela kuća je saopćila kako Obama i njegova supruga neće prisustvovati dženazi i komemoraciji zbog mature njihovoj kćerki Maliji, ali će poslati pismo sućuti porodici i predstavnika Bijele kuće Valeriea Jarretta koji će prisustvovati komemoraciji.

Od svjetskih državnika dženazi i komemoraciji Muhameda Alija prisustvovat će predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan te jordanski kralj Abdullah.

Među osam osoba koje će nositi kovčeg s tijelom Alija su i bivši bokserski šampion u teškoj kategoriji Lennox Lewis te glumac Will Smith koji je i igrao lik Alija u filmu posvećenom najvećem bokserskom šampionu svih vremena.

Nakon Alijeve smrti Obama je rekao kako u privatnoj kolekciji čuva par bokserskih rukavica koje je Ali koristio u borbi sa Sonnyjem Listonom 1964. godine.