Kommersant
0

Barack Obama u julu u Rusiji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama mogao bi početkom jula doputovati u prvu posjetu Rusiji, piše danas ruski dnevnik "Kommersant".

Pozivajući se na izvore u Washingtonu, list piše da u Moskvu narednih dana treba da doputuje bivši državni tajnik SAD-a James Baker da dogovori i detalje mogućeg dolaska Obame, neposredno pred samit Grupe osam koji će biti održan od 8. do 10. jula na Sardiniji.

Prema izvoru "Kommersanta" u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, susret 1. jula na marginama samita "Grupe 20" u Londonu ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i Obame neće biti dovoljan da "demonstrira pravo otopljavanje u rusko-američkim odnosima".

U Londonu će, piše list, ključne teme razgovora dvojice lidera biti preporuke međupartijske komisije Hegel-Hart, u kojima vodeći eksperti za odnose s Rusijom preporučuju umjereniju kritiku Rusije u vezi s poštovanjem ljudskih prava, težnju njenom učlanjenju u Svjetsku trgovinsku organizaciju i priznavanje da Moskva ima legalne interese u zemljama bivšeg SSSR-a.

U izvještaju se ističe da uvlačenje Ukrajine i Gruzije u NATO ne spada među ključne nacionalne interese SAD-a.

Prema saznanjima "Kommersanta", u okviru pripreme za predstojeći susret, sutra se sastaje "grupa mudraca", zbog čega će u glavni grad Rusije doputovati poznati američki političari - bivši državni tajnici Henry Kissinger i George Schulz, bivši ministri odbrane i finansija u Clintonovoj administraicji William Parry i Richard Rubin, kao i bivši senator Sen Nan.

S ruske strane u pripremama upoznavanja lidera Rusije i SAD-a učestvovat će i predsjednik Privredne komore i bivši premijer i šef diplomatije Jevgenij Primakov - koji je sa Kissingerom predsjedavajući grupe "Rusija i SAD: pogled u budućnost", bivši ministar vanjskih poslova Igor Ivanov, kao i nekadašnji načelnik Generalštaba Jurij Balujevski.

Grupa će se u petak, kako najavljuje "Kommersant", sresti s Medvedevom.

Prošlog utorka u Kremlju su boravili bivši senatori Chuck Hegel, Garry Hart i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea Busha starijeg - Brent Skoukroft, koji su Medvedeva upoznali s nacrtom izvještaja o budućnosti dvostranih odnosa koji su pripremili po nalogu Obame, podsjeća list.

Prema informacijama ruskog dnevnika, tekst je u Kremlju "proizveo izuzetno pozitivan utisak", a u izvještaj je, prema informacijama "Kommersanta", unijeta i tačka da se učestvuje u saradnji sa Rusijom i evropskim zemljama u izradi nove arhitekture evropske sigurnosti.

Agencija Itar-Tass prenijela je izjavu sekretara za štampu Bijele kuće Roberta Gibsa da Obama "s nestrpljenjem očekuje susret" s Medvedevom.