Daily Telegraph
0

Barack Obama u centru pažnje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mada će mnogi svjetski lideri doći u London da učestvuju u radu samita Grupe 20 (G20), oči javnosti bit će uprte samo u jednog od njih, Baracka Obamu, tvrdi u srijedu "Daily Telegraph".

Obama je, razumljivo, preokupiran ekonomskim previranjima u sopstvenoj zemlji, ali unutrašnje i spoljne odluke koje on i njegova administracija sada donese imat će uticaja širom svijeta.

Činjenica da je predsjednik General motorsa, jedne od najznačajnijih američkih kompanija, smjenjen predsjedničkim dekretom pokazuje da zaista živimo u čudnim vremenima, konstatuje "Daily Telegraph".

Obama je ušao u Bijelu kuću kao vitez na bijelom konju, ali razmjere izazova s kojima je suočen brzo su ga spustile na zemlju. Ukoliko želi da bude pravi državnik, samit u Londonu bit će dobra prilika da se kao takav i prikaže.

Američki predsjednik polako otkriva da ne biti George Bush nije dovoljno za globalni uspjeh.

Njegova osmodnevna turneja će mu pružiti priliku da održi prve bilateralne sastanke s liderima Francuske, Njemačke, Rusije, Kine i Turske i da s liderima NATO-a razmotri novu strategiju u Afganistanu. Takođe će se sastati i sa čelnicima Evropske komisije.

Obama treba da pazi da ne napravi istu grešku kao i neki od njegovih prethodnika koji su se prema Velikoj Britaniji odnosili kao prema svakoj drugoj članici Evropske unije.

Amerika je imala više prilika da se uvjeri kojoj je najvjerniji prijatelj , podsjeća "Daily Telegraph".