Baklave za predsjednika SAD
0

Barack Obama stigao u Istanbul

FENA
Baklave u čast američkom predsjedniku, foto: Reuters
Baklave u čast američkom predsjedniku, foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama stigao je u ponedjeljak u Istanbul, u nastavku posjete Turskoj, gdje će se sastati s predstavnicima turskoga društva i posjetiti objekte simbole islama i kršćanstva.

Obama je stigao u 19 sati na aerodrom Ataturk u Istanbulu, javio je AFP.

Američki predsjednik, čija je dvodnevna posjeta Turskoj počela u ponedjeljak u Ankari susretima s glavnim političkim dužnosnicima zemlje, započet će svoju istanbulsku etapu prisustvom na prijemu koji priređuje predsjednik Abdullah Gul u čast učesnika foruma Saveza civilizacija.

Formiran na inicijativu Španije, ovaj savez ima za cilj borbu protiv nerazumijevanja između različitih kultura, posebno kršćanstva i islama.

Obama će se u utorak sastati s dužnosnicima različitih vjerskih skupina, kršćana, jevreja i muslimana, koje žive u Turskoj.

On će potom, zajedno s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, posjetiti vjerske objekte, baziliku Svetu Sofiju, (Aja Sofiju) sagrađenu u VI stoljeću, koja je 1453. pretvorena u džamiju, nakon otomanskog osvajanja Konstantinopolja, a od 1935. godine je pretvorena u muzej.

Obama završava posjetu Turskoj razgovorom sa studentima u Muzeju islamske umjetnosti, a potom odlazi za SAD.