Predsjednik na odmoru
0

Barack Obama stigao na Havaje

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama stigao je u srijedu kasno navečer na Havaje, američki arhipelag na Pacifiku gdje je rođen i gdje će se porodicom provesti odmor na kraju godine.

Avion Air Force One koji vozi Obamu spustio se u vojnu bazu u Hickhamu, blizu glavnog grada Honolulua nešto prije ponoći, nakon 10 sati leta od Washingtona, izjavili su novinari koji su ga pratili na putovanju.

Obama će provesti praznike u jednoj vili na obali mora u Kailui, na sjevernoj obali otoka Oahua, s porodicom i prijateljima, prenio je AFP.

Nikakvo javno događanje nije predviđeno za vrijeme boravka Obamine porodice na Havajima, koji će trajati do 2. januara, saopćila je Bijela kuća. Krajem 2008. godine, poslije njegovog izbora za predsjednika, kao i krajem 2009. godine, Obama je uglavnom igrao golf i ponekad posjećivao restorane.

Božićni praznici na Havajima su tradicija porodice Obama. Predsjednik je rođen 1961. godine na arhipelagu gdje je proveo veliki dio svoje mladosti.

Obamina supruga i kćerke su već krajem prošle sedmice otišle na Havaje, a predsjednik je želio da ostane u Washingtonu do kraja zasjedanja Kongresa. U srijedu je Senat priznao veliku zakonodavnu pobjedu Obami ratificiranjem sporazuma START o nuklearnom razoružanju koji je potpisan s Rusijom.