Svijet
4

Barack Obama se sastao s preživjelima masakra u Orlandu

Klix.ba
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama rekao je nakon susreta s preživjelima masovnog ubistva u Orlandu i porodicama žrtava da će se, ako SAD ne budu djelovale u kontroli oružanog nasilja i domaćeg terorizma, takvi masakri nastaviti.

"Ako ne budemo djelovali, vidjet ćemo još ovakvih masakara jer ćemo neučinkom izabrati da dozvoljavamo da se oni dešavaju", rekao je Obama novinarima u Orlandu.

On i potpredsjednik SAD-a Joseph Biden doputovali su u Orlando na Floridi da bi iskazali podršku gradu koji se oporavlja od najvećeg masovnog ubistva u historiji SAD-a.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je tokom leta od Washingtona do Orlanda kako predsjednik Obama smatra da "nema konkretnijeg načina da pokaže podršku Orlandu osim da ode tamo", dodajući da predsjednik želi pokazati da Amerikanci stoje uz građane Orlanda.

Predsjednik se sastao s rođacima 49 ubijenih i 53 ranjenih u klubu kada je naoružani napadač, musliman rođen u Americi, otvorio vatru na ljude koji su sa svojim prijateljima plesali uz latinoameričku muziku. Trosatna opsada završena je kada je policija upala u noćni gay klub Pulse i ubila napadača Omara Mateena.

Obama i Biden su razgovarali s onima koji su preživjeli masakr, kao i policajcima, radnicima službe hitne pomoći, medicinskim sestrama, ljekarima i hirurzima koji su ukazali pomoć ranjenima.