Vodi ispred Romneyja
1

Barack Obama popularniji kod žena

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama vodi u odnosu na svog republikanskog protivnika Mitta Romneyja u Ohiju, Floridi i Pennsylvaniji, državama uvijek značajnim za izbore, ali zbog loše ekonomske situacije nije isključeno da se do novembra rezultati preokrenu, pokazuju najnovija istraživanja.

Prema anketi New York Timesa i CBS Newsa, u Ohiju Obama vodi sa 50 prema 44 posto, Floridi 51 prema 45, a u Pennsylvaniji sa 53 prema 42 posto.

Od 1960. godine nijedan predsjednički kandidat nije postao novi stanar Bijele kuće bez da je osvojio najmanje dvije od ove tri savezne države. Također, nijedan republikanac nikada nije postao predsjednik bez pobjede u Ohiju.

Obama u Ohiju vodi ponajviše zahvaljujući glasovima žena, pošto bi za njega glasalo 58 posto a za Romneyja samo 37 posto.

Situacija je još drastičnija u Pennsylvaniji gdje je razlika 59 prema 35 za Obamu, dok je na Floridi nešto manja, ali aktuelni predsjednik i tu bolje stoji među ženskim biračima - 51 u odnosu na 44 posto.

Ipak, istraživanje pokazuje i da do novembra može doći do promjena, pošto su u svakoj od tri države Obamini birači u većem procentu u odnosu na Romneyjeve rekli da bi mogli promijeniti mišljenje.