London
0

Barack Obama položio svoj prvi veliki diplomatski test

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ako je suditi po razgovorima koje je u srijedu vodio s ruskim i kineskim predsjednikom u Londonu, Barack Obama je položio svoj prvi veliki diplomatski test, izvještava BBC.

Prvi susret američkog predsjednika i njegovog ruskog kolege Dmitrija Medvedeva protekao je u znaku najavljenog "novog početka" u odnosima dviju zemalja - zajednički su mudro odlučili početi s pitanjima o kojima se mogu saglasiti.

"Vjerujem da smo danas počeli vrlo konstruktivan dijalog koji će nam omogućiti da zajedno radimo na pitanjima od obostranog interesa, kao što je smanjenje nuklearnog naoružanja i jačanje ugovora o neširenju atomskog oružja, kao i borbe protiv terorizma i ekstremizma. Obje zemlje su zainteresirane i za ekonomsku stabilnost i obnovu rasta u svijetu, i za unapređenje mira i stabilnostima u regijama kao što je Bliski istok", rekao je Barak Obama.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da se s američkim kolegom složio kako je potrebno da se okrene novi list u odnosima dviju zemalja.

"Nažalost, naši odnosi su posljednjih godina bili složeni, bilo je izvjesnog lutanja, što je spomenuo i predsjednik Obama, i to lutanja u pogrešnom pravcu. Došlo je do pogoršanja u našim odnosima, što nije u interesu ni Rusije, ni SAD-a, ni svijeta. Odlučili smo okrenuti novi list imajući u vidu zajedničku odgovornost za situaciju u svijetu", rekao je Medvedev.

U kasnije objavljenom zajedničkom saopćenju navodi se da je između SAD-a i Rusije dogovoreno da do kraja 2009. godine bude potpisan ugovor o smanjenju strateškog nukleranog naoružanja - takozavni START.

Napredak na tome polju može se povoljno odraziti i na druga, spornija pitanja, smatra diplomatski urednik BBC-a Jonathan Marcus.

"Jasno je da se SAD i Rusija neće u svemu složiti. Ruska invazija na Gruziju i dalje je sporna, ali obje vlade imaju ponešto do čega je drugoj stalo. Amerikancima je potrebna ruska pomoć kako bi osigurali snabdijevanje svojih vojnika u Afganistanu, a žele također da Moskva izvrši diplomatski pritisak na Iran. Rusija, pak, želi da se vrati za isti sto s velikim svjetskim igračima, a razgovori o strateškom naoružanju su odlična prilika za to", kazao je Marcus.

Američki zvaničnici su nakon susreta na brifingu za novinare naglasili da je Obama "spreman na neslaganja" u odnosima s Rusijom - pod uvjetom da su stvari potpuno razjašnjene, a ne zato što je došlo do nesporazuma.

Dobro je, sudeći po objavljenom saopćenju, prošao i susret Obame s kineskim predsjednikom Huom Jintaom. Dva čelnika su se dogovorila da zajedno rade na obnavljanju svjetskoga ekonomskog rasta i jačanju globalnoga finansijskog sistema.

Dogovorena je saradnja u rješavanju problema sjevernokorejskoga i iranskog nukleranog programa, kao i početak dijaloga o ljudskim pravima u Kini.

Predsednik SAD-a se prije ovih sastanaka susreo s britanskim premijerom Gordonom Brownom.

Obama je istaknuo da se svijet hitno treba uhvatiti ukoštac s globalnom ekonomskom krizom, dok je Brown dodao da će "tokom samo nekoliko sati" G-20 usvojiti plan za reformu svjetske ekonomije, naglasivši da "globalni problemi zahtijevaju globalna rješenja".

Predsjednik SAD-a je rekao nakon sastanka kako je uvjeren da će usprkos teškoćama s kojima se suočavaju najrazvijenije zemlje svijeta, samit G-20, koji počinje u četvrtak, pokazati da je međunarodna zajednica spremna na "široki konsenzus" na planu borbe protiv svjetske finansijske krize.

I Gordon Brown i Barack Obama rekli su da tokom samita očekuju "teške pregovore".

Francuska je prethodno upozorila da bi mogla napustiti sastanak ako ne dođe do smanjenja globalne potrošnje.

Obama je nakon sastanka s Brownom istaknuo i da je svijet suočen s "najoštrijom ekonomskom krizom od Drugoga svjetskog rata", i dodao da G-20 mora odbaciti protekcionizam i podržati nova tržišta.

"Sjedinjene Države su odlučne da, uporedo s Ujedinjenim Kraljevstvom, poduzmu sve potrebne mjere kako bi se stimulirali rast i potražnja i učinilo sve da se slična kriza nikada više ne ponovi", izjavio je američki predsjednik.