Zeli vratiti entuuzijazam i energiju
2

Barack Obama počeo predizbornu kampanju

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Aktuelni predsjednik SAD-a Barack Obama održao je prve predizborne mitinge u tradicionalno najneizvjesnijim državama Virginiji i Ohiju kako bi vratio pobjednički entuzijazam i energiju iz 2008.

Prvi zvanični predizborni miting Obama je održao u dvorani Univerziteta Virginia Commonwealth. Uprkos i kišnom vremenu, ispred dvorane su se formirali dugi redovi demokrata koji su željeli da čuju Obamin govor. Dvorana prima osam hiljada posjetilaca, a ovom prilikom je bila dupke ispunjena i tražilo se mjesto više. Publika je pokazivala i uzvikivala različite slogane, poput onih iz 2008. „Zagrijani smo i spremni na pokret“ (Fired Up and Ready To Go), „Da mi to možemo“ (Yes We Can), kao i nove slogane za ovogodišnju predizbornu kampanju Baracka Obame „Naprijed“ (Forward), „Ne nazad“ (Not Back) i „Još četiri godine“ (Four More Years).

Obama je rekao da se u novembru „ne održavaju samo još jedni u nizu predsjedničkih izbora“,već da se rješava strateško pitanje budućnosti zemlje, i nazvao predstojeće predsjedničke izbore „izborima preferencija“.

Obama je istakao da je njegova kampanja ponovno izgrađena na „nadi i promjenama“, te pozvao birače da mu „i dalje vjeruju“.

Iz govora predsjednika SAD-a moglo se zaključiti da će se i u toku ove predizborne kampanje najviše govoriti o ekonomiji i ekonomskoj krizi u zemlji i svijetu. Ono što je također zanimljivo jeste da će Obama pokušati u kampanju uvesti i raspravu o „borbi srednjeg sloja i bogatih“, a što je on i potvrdio na nastupima u Virginiji i Ohiju. Obama je kazao da će o političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj budućnosti zemlje ovaj put odlučivati „srednji sloj“ stanovništva.

U svom govoru Obama se osvrnuo i na svog oponenta na predstojećim predsjedničkim izborima Romneyja i nazvao ga „službenikom“ koji bi u slučaju predsjednikovanja zemljom u djelo provodio samo želje i ciljeve republikanskih kongresmena.

Obama je konstatirao da i dalje vjeruje u svoj program i da i dalje ima nadu u promjene koje je započeo, te pozvao birače da mu ukažu povjerenje i na izborima.

Ekipa agencije Anadolija je zabilježila i mišljenja prisutnih u publici. Većina je složna da je Obama „konkretniji“ kandidat i da njegov oponent Romney ima problem, jer je „daleko iznad svog naroda“, a nije jedan od njih.