Svijet
7

Barack Obama neće slati zvaničnu delegaciju SAD-a na sahranu Fidela Castra

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bijela kuća je objavila da neće poslati zvaničnu delegaciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na sahranu Fidela Castra na Kubi, ali da će SAD predstavljati viši pomoćnici predsjednika i vrh američke diplomatije na Kubi, prenosi The Guardian.

"Predsjednik je odlučio da neće poslati predsjedničku delegaciju", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest i dodao da će ceremonijama prisustvovati Ben Rounds, Obamin savjetnik koji je vodio tajne pregovore o približavanju s Kubom, kao i Jeffrey DeLaurentis, novi ambasador SAD-a u Havani.

Earnest je objasnio da su odnosi dvije zemlje komplikovani, navodeći posebno zabrinutost Washingtona o ljudskim pravima na Kubi.

"Mislili smo da je to dobar način da SAD pokaže angažiranost prema vezama okrenutim ka budućnosti s kubanskim narodom, istovremeno uviđajući razlike koje još postoje između dvije zemlje", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće.

Velika ceremonija u prisustvu stranih zvaničnika predviđena je za večeras prema lokalnom vremenu na Trgu revolucije u Havani. Sahrani Fidela Castra u nedjelju u Santiagu de Cubi, na istoku zemlje, pisustvovat će manja grupa zvanica.

Američka vlada objavila je još jučer da ni predsjednik ni potpredsjednik SAD-a neće prisustvovati Castrovoj sahrani. Ostali svjetski lideri, uključujući Vladimira Putina i Theresu May već su najavili da neće prisustvovati sahrani.