Svijet
0

Barack Obama ne želi da se Iran predstavlja kao žrtva

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u jednom intervjuu objavljenom u petak, tri dana prije posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu, da ne treba izvoditi akcije koje bi omogućile Iranu da se predstavlja "kao žrtva".

"U trenutku kada Iran ne uživa puno simpatija i kad je njegova jedina saveznica (Sirija) u stanju ključanja, hoćemo li neku diverziju koja bi omogućila Iranu da se predstavi kao žrtva", zapitao se Obama u intervjuu za časopis Atlantic, u kojem tvrdi kako Izrael zna da on "ne blefira" kad se suprotstavlja nuklearnim ambicijama Irana.

Netanyahu, koji treba da se susretne s Obamom u ponedjeljak, izjavio je ove sedmice da će iransko pitanje biti "jedina tema" njegovih razgovora s američkim predsjednikom.

"Iran nastavlja da napreduje brzo i arogantno u svom nuklearnom programu, potpuno prezirući odluke međunarodne zajednice", upozorio je izraelski premijer koji redovno tvrdi da "zadržava sve opcije" u vezi s programom koji, smatra on, prijeti postojanju njegove zemlje.

"Mislim da premijer osjeća duboku odgovornost da zaštiti Izraelce u neprijateljskom okruženju i siguran sam da uzima u obzir povijest holokausta, antisemitizma i nasilja nad Židovim koje traje već jedan milenij, kada razmišlja o ovim pitanjima", kazao je Obama.

"Važno je uvidjeti da je premijer također i lider jedne moderne države koji zna koja je cijena svake vojne akcije, a prema našim konsultacijama s izraelskom vladom, mislim da ona vrlo ozbiljno shvata i tu cijenu i moguće posljedice", kazao je američki predsjednik.