Rezultati ankete
0

Barack Obama najugledniji i najmoćniji lider na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema rezultatima ankete sprovedene među stanovnicima Zapadne Evrope i SAD-a, novi američki predsjednik Barack Obama uživa najveći ugled i moć od svih svjetskih lidera.

Riječ je o dvomjesečnom istraživanju pod nazivom "Svjetski lideri", koju je agencija za ispitivanje tržište Harris Interactive prvi put sprovela za International Herald Tribune i informativni TV kanal France 24 u novembru.

Pojavljivanje Baracka Obame na listi svjetskih lidera koji uživaju najveći ugled javnosti pravi je kontrast u odnosu na njegovog prethodnika i republikanca Georgea W. Busha. Ranije istraživanje pokazalo je da je Bush smatran veoma moćnom osobom, ali mnogi ga jednostavno nisu poštovali. Nova anketa, s druge strane, pokazala je da je prvi tamnoputi predsjednik SAD-a svjetski lider broj 1 kada je u pitanju i moć i ugled koji uživa.

Ranije je 34% Amerikanaca imalo vrlo dobro ili dobro mišljenje o Georgeu W. Bushu, dok je sada 71% njih istog mišljenja kada je riječ o Obami. Najveća razlika primijećena je u Francuskoj, gdje je Bush imao podršku 5% anketiranih osoba, a Obamu sada "poštuje" čak 88% ispitanika.

Ime Baracka Obame jedino je novo ime koje se pojavilo na listi 19 svjetskih lidera o čijem ugledu i moći su ispitanici davali svoja mišljenja. Dalaj Lama, tibetanski duhovni vođa u egzilu uživa poštovanje 77% ispitanika, što je za 6% više glasova u poređenju s ranijom anketom. Međutim, to ipak nije bilo dovoljno za sami vrh liste najuglednijih svjetskih lidera, jer je Obama osvojio 80 posto glasova.

Ostali lideri su otprilike dobili jednak broj glasova kao i ranije. Tako se kontroverzni ruski premijer Vladimir Putin smjestio odmah iza Obame, kao drugi najmoćniji svjetski lider, kao što se u prethodnoj anketi smjestio iza Busha. Odmah u stopu ga slijede francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel.

U prvom istraživanju, Merkel je imala najveći prosjek kada su u pitanju i popularnost i utjecaj (57% glasova). Iako je prosjek njenih ocjena i ovoga puta ostao isti, Dalaj Lama je ostvario blagu prednost i osigurao sebi drugo mjesto.

Nova anketa sprovedena je online i to u 12 dana odmah nakon Obamine inauguracije, a u njoj je učestvovalo 6.299 odraslih osoba iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Španije i SAD-a, starosne dobi od 16 do 64 godine.