Svijet
16

Barack Obama: Marihuana nije opasnija od alkohola

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da pušenje marihuane nije opasnije od alkohola, ali je ipak to nazvao lošom idejom.

Govoreći za magazin The New Yorker, Obama je rekao da je pogrešno misliti da bi legalizacije droga mogla riješiti mnoge socijalne probleme. On je to izjavio u svjetlu nedavne legalizacije marihuane u američkim državama Colorado i Washington. Također, on je ranije priznao da je konzumirao drogu dok je bio mlad.

"Kao što je dokumentovano, pušio sam travu dok sam bio mlad i vidim to kao lošu naviku i porok, koji se, međutim, ne razlikuje mnogo od cigareta koje sam pušio kao mlada osoba i kroz veliki dio života kao odrastao čovjek" rekao je Obama, prenosi BBC.

No, kada je riječ o utjecaju marihuane na čovjeka, Obama je kazao da ne misli da je ona opasnija od alkohola. Naveo je i kako su siromašni ljudi, uglavnom Afroamerikanci i Latinoamerikanci, puno oštrije kažnjavani za konzumiranje droge u odnosu na ostale američke građane.

"Vrlo je važno da spriječimo situaciju u kojoj će društvo kažnjavati selektivno za konzumiranje marihuane", istakao je.

Prema njegovim riječima, legalizacija marihuane u Coloradu i Washingtonu je eksperiment koji je i veliki izazov. Odluka o legalizaciji u Coloradu je stupila na snagu 1. januara, dok će u Washingtonu zaživjeti tokom ove godine.