Nova Bin Ladenova poruka
0

"Barack Obama je nemoćan"

Sarajevo-x.com
U posljednjoj poruci koju je objavila Al-Qaida, teroristički vođa Osama bin Laden rekao je da je američki predsjednik Barack Obama "nemoćan da zaustavi rat u Afganistanu".

SITE Intelligence Group, organizacija koja se bavi nadzorom ove terorističke organizacije, rekla je da Bin Laden za rat krivi izraelski lobi i korporativne interese, prenosi Associated Press.

IntelCenter, još jedna kompanija koja se bavi terorističkom propagandom, potvrdila je da snimak pokazuje Bin Ladenovu sliku dok se u pozadini čuje zvuk.

Bin Ladenovo obraćanje javnosti stiglo je dva dana nakon osme godišnjice napada na Svjetski trgovački centar. Uobičajno je da on šalje poruke Sjedinjenim Državama oko termina godišnjice napada od 11. septembra.

Prema SITE-ovom prevodu poruke, Bin Laden još jednom podsjeća na uzroke napada od 11. septembra govoreći da je to zbog podrške izraelskoj alijansi koja je okupirala palestinsku zemlju.

Bin Laden se usprotivio tvrdnjama da je rat bio neophodan zbog američke sigurnosti, govoreći da trenutna administracija u Bijeloj kući slijedi strategiju bivšeg predsjednika Georga W. Busha i potpredsjednika Dicka Cheneya "da promoviše politiku sijanja straha u korist interesa velikih kompanija".

"Kada je Obama postao predsjednik zadržavši mnoge vojne lidere iz Bushove administracije, kao što je sekretar odbrambenih snaga Robert Gates, razumni ljudi su znali da je Obama nemoćan i nesposoban da završi rat kao što je obećao", rekao je Bin Laden u video snimku koji je navodno objavljen.

On je rekao da će, u slučaju da se rat nastavi, koristi sva sredstva u ratu protiv SAD.