Svijet
0

Barack Obama Irac je plave krvi?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irska tvrtka koja se bavi rodoslovljem tvrdi da je pronašla trag predaka američkog predsjedničkog kandidata Baracka Obame u 17. stoljeću u Irskoj, te da njegovi preci potječu iz Cashela, sjedišta irskih kraljeva.

Irski su stručnjaci otkrili da je Obamin praprapradjed s majčine strane bio Falmouth Kearney i da je bio postolar u Moneygallu u okrugu Offaly u središnjoj Irskoj, javio je u četvrtak DPA.

Falmouth Kearney odselio se u Ohio u SAD-u za vrijeme velike gladi u Irskoj sredinom 19. stoljeća.

Tvrtka Eneclann, povezana s glasovitim irskim Trinity Collegeom, slijedila je trag porodice do kasnog 17. stoljeća, kad su Kearneyi bili uspješni protestantski obrtnici, a neki od njih bavili su se i politikom.

«Historija porodice Kearney preko pet naraštaja oslikava netipičnu irsku obitelj, ali koju često smatramo tipičnom irskom iseljeničkom pričom», saopćile je historičarka i voditeljica istraživanja u Eneclannu Fiona Fitzsimons.

Istraživanje, u početku zamišljeno kao vježba Eneclannovih suradnika, pronašlo je Obamina pretka u šestom koljenu Josepha Kearneya, koji je rođen oko 1698. i bio vlasuljar, što je u to vrijeme popularnih vlasulja bilo vrlo priznato zanimanje. Joseph je imao četiri sina, a jedan od njih, Thomas, naslijedio je njegov obrt.

Josephov brat Michael se bavio politikom, a Michaelov najmlađi sin John bio je anglikanski biskup i protivnik ujedinjenja Irske s Velikom Britanijom 1801. Njegova slika i danas visi u Trinity Collegeu.

Porodica čija se većina članova i nadalje bavila vlasuljarstvom zapala je u krizu kad su vlasulje izišle iz mode, te se postupno posvetila postolarstvu.

Mary Ann, kći postolara Falmoutha koji je odselio u Ameriku, udala se za Obamina praprapradjeda Jacoba Dunhama.

Fitzsimons je izjavila da postoje naznake da je obitelj Kearney galsko-irskih korijena, a pronađeni dokazi dovode je u vezu sa samim sjedištem irskih kraljeva.