Svijet
0

Barack Obama i Hillary Clinton ponovno u ringu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uoči još jedne runde primarnih izbora u Sjedinjenim Državama Barack Obama i Hillary Clinton u ponedjeljak su ponovno u središtu pažnje britanskih dnevnika.

Barack Obama, prema The Independentu, u Indijani i Sjevernoj Karolini mora postići dobar rezultat kako bi odgovorio na tvrdnje Hillary Clinton da ne može dobiti glasove bjelačke radničke klase.

Ukoliko zaista ne uspije dobiti glasove te kategorije stanovništva, Clinton će pred neopredijeljene superdelegate izaći s tvrdnjom da na predsjedničkim izborima u novembru ima više šansi da porazi republikanca Johna McCaina.

No i Hillari Clinton mora ostvariti uspjeh kako ne bi ponovno bila izložena pritisku da se povuče iz utrke koja, po mnogim ocjenama, predugo traje, piše u Independentu.

U nedjelju je najnovija anketa CBS Newsa i New York Timesa pokazala da je demokratski predsjednički kandidat Barack Obama povratio podršku među demokratskim biračima te povećao prednost pred Hillary Clinton, prenio je Reuters.

Među biračima demokrata Obama sada ispred Hillary Clinton vodi s 12 procenata - prema anketi, uživa podršku 50 posto demokratskih birača, nasuprot 38 posto podrške za Clinton. Prema anketi koju su isti mediji proveli prije nekoliko dana Obama je imao prednost od osam posto.

Posljednja anketa provedena je nakon prošlosedmičnih Obaminih komentara kojima se ogradio od kontroverznih istupa njegovog bivšeg pastora Jeremiaha Wrighta, koji je, između ostalog, izjavio da su teroristički napadi na SAD 11. septembra 2001. bili odgovor na američku vanjsku politiku, te da je američka vlada stvorila virus AIDS-a kako bi smanjila crnačku populaciju.

Prema rezultatima ankete, 60 posto demokrata podržava način na koji se Obama nosi sa skandalom u vezi s pastorom Wrightom, dok ih 23 posto to ne podržava.

Usprkos zabrinutosti demokrata kakvu će štetu stranka pretrpjeti zbog žestoke kampanje između Obame i Clinton, oba kandidata imaju snažan položaj protiv republikanskog kandidata Johna McCaina - prema anketi Obama bi na predsjedničkim izborima pobijedio McCaina s osvojenih 51 posto birača nasuprot McCainovih 40 posto, dok bi razlika između Clinton i McCaina bila 53 nasuprot 41 posto u korist "njujorške" senatorice.

Rezultati ankete otkrivaju i da su Amerikanci podijeljeni oko jednog od najvažnijih pitanja u kampanji, suspenzije poreza na naftu – 49 posto birača misli da je to loša ideja, a 45 posto ih to podržava.