Svijet
0

Banka otkazala sve račune Kubanaca

FENA
Austrijska "Bavag" banka otkazala je sve račune čiji su vlasnici kubanski državljani, što je izazvalo žestoku kritiku javnosti.

Svi klijenti koji imaju kubansko državljanstvo, a bilo ih je oko 100, dobili su poruku da im se ukida žiro-račun, štedna knjižica, odnosno bilo kakav drugi ugovor sa ovom bankom, prenosi Tanjug.

Potez banke, koja je u većinskom vlasništvu austrijskog sindikata, kritikovao je ministar za socijalna pitanja i zaštitu potrošača Ervin Buhinger, koji je, kao i stranka Zelenih, istakao da se radi o "rasizmu".

Razlog za otkazivanje računa je predstojeća prodaja "Bavag" banke američkoj kući "Cerberus".

"Zakoni SAD zabranjuju američkim firmama da posluju sa Kubancima", objasnio je portparol banke Tomas Hajmhofer.

Inače "Bavag" banku od sredine maja preuzima američki "Cerberus", a do prodaje došlo je nakon skandala oko pronevjere novca, što je uzdrmalo kako sindikat, tako i Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPO), koja stoji iza ove banke.

Upravni odbor "Bavag" banke smatra da ima pravo da otkazuje saradnju klijentima, naglašavajući da svaka banka u svako dobra, i bez navođenja razloga može okončati poslovnu saradnju.

To, međutim, ne vide tako pravnici, koji ocijenjuju da se radi o protivustavnom koraku, koji je uz to i diskriminišući.

Takođe, i portparol ambasade Kube u Beču Luiz Prado istakao je da je ova mjera "Bavag" banke protivna austrijskim zakonima.