Svijet
0

Bangladeš: Ukinut neograničeni policijski sat

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Ulice i tržnice u najvećim bangladeškim gradovima ponovo su živnule u petak nakon što je vlada ukinula neograničeni policijski sat uveden kako bi suzbila nasilne studentske proteste kojima se traži ukidanje vanrednog stanja.

Suspenzija policijskog sata trebala bi trajati najmanje 14 sati, navodi u saopćenju ministarstvo informacija.

Nije bilo nikakvih znakova protesta otkako je policijski sat uveden u srijedu navečer u šest gradova, uključujući i prijestonicu Daku. Tom mjerom je privremeno zabranjeno korištenje mobitela, na ulicama su prestali protesti a ljudi su prisiljeni ostati u svojim domovima.

U četvrtak navečer snage sigurnosti, pod vojnim vodstvom, zatočile su dvojicu univerzitetskih profesora koji su podržavali kampanju studenata, javila je novinska agencija United News of Bangladesh, prenosi AP.

Anwar Hossain, predsjednik Udruženja profesora s Univerziteta u Daki, i Harunur Rashid, drugi visoki profesor, odvedeni su iz svojih domova u univerzitetskom kampusu.

Nije bilo odmah jasno da li je hapšenje profesora bilo povezano s njihovom podrškom studentima.

Stanovnici su pozdravili privremeno ukidanje policijskog sata tvrdeći kako će im to omogućiti da kupe najnužnije stvari.

"Ovo je pravi potez. Imamo sada dovoljno vremena da kupujemo hranu i ostalo što nam je najpotrebnije", kazao je Habibur Rahman, nastavnik u Daki.

Demonstranti su zahtijevali trenutno uvođenje demokratije i okončanje vanrednog stanja - uvedenog u januaru kada je predsjednik Iajuddin Ahmed otkazao zakazane izbore, zabranio demonstracije, ograničio slobodu štampe i ostale građanske slobode.

Prijelazna vlada koja sada upravlja Bangladešom uživa podršku vojske, koja je vladala zemljom tokom 1980-ih. Zvaničnici tvrde da će izbori biti održani krajem 2008.

Demonstracije su počele u ponedjeljak na Univerzitetu u Daki šireći se na kampuse širom zemlje a potom na gradske ulice. U porotestima je jedna osoba poginula, a na stotine ih je povrijeđeno.

Da li cjelokupno stanovništvo podržava studentske zahtjeve, otvoreno je pitanje.

Bangladeška demokratija, obnovljena 1991. nakon ranijeg perioda vojne vladavine, poznata je po raširenoj korupciji i ogorčenom suparništvu između lidera dvije vodeće političke stranke.

Većina stanovnika Bangladeša pozdravila je vladu koja uživa vojnu podršku kada je došla na vlast u januaru, ali neki posmatrači smatraju proteste preokretom u raspoloženju javnosti.