Svijet
0

Bangladeš: Mirno nakon uvođenja policijskog sata

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Snage sigurnosti u četvrtak su patrolirale mirnim ulicama bangladeških gradova provodeći neograničeni policijski sat koji je uvela vlada, koju podržava vojska, kako bi suzbila studentske nemire na kojima se zahtijevalo ukidanje vanrednog stanja.

Policijski sat, uveden u srijedu u najvećim gradovima zemlje nakon višednevnog uličnog nasilja, doveo je do odlaska demonstranata s ulica jer je stanovništvu naređeno da ostane u domovima i privremeno ugasi svoje mobilne telefone.

"Ovo je privremena mjera. Policijski sat će biti ukinut čim se situacija poboljša", izjavio je predsjednik prijelazne vlade zemlje Fakhruddin Ahmed u kratkom govoru koji je u srijedu objavila nacionalna televizija.

Usluge mobilne telefonije obnovljene su u četvrtak ujutro a prodavnice su ostale zatvorene, ulice su bile bez automobila a snage sigurnosti zaustavljale su sve koji su izlazili na ulicu ili su naručivali rikše na tricilkima.

Nije bilo nikavih znakova protesta, dok su neki stanovnici Dake izrazili olakšanje.

"Propatili smo mnogo, nismo očekivali takvu situaciju u zemlji. Prošli smo kroz mnoge nemirne mjesece u nedavnoj prošlosti, i sada prolazimo kroz iste stvari", izjavio je Abdul Malek Chowdhury, bivši vojni oficir, za Associated Press.

Naređenje o uvođenju policijskog sata uslijedilo je nakon što su se trodnevni nemiri studenata, čiji su protesti uglavnom bili ograničeni na univerzitetske kampuse, prelili na ulice Dake, gdje su demonstrani palili automobile i autobuse i sukobljavali se sa snagama sigurnosti. Jedna osoba je poginula a na stotine ih je povrijeđeno, javili su lokalni mediji.

Studenti su zahtijevali okončanje vanrednog stanja koje je uvedeno u januaru kada je predsjednik Ahmed otkazao zakazane izbore, zabranio demonstracije, ukinuo slobodu štampe i ograničio ostale građanske slobode.

Prijelazna vlada koja upravlja Bangladešom učinila je to uz podršku vojske koja je vladala zemljom tokom 1980-tih godina. Zvaničnici tvrde da će izbori biti održani kirajem 2008.