Terorizam u Meksiku
0

Banditi izrešetali pacijente u rehabilitacionom centru

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Članovi narkobandi unijeli su strah u kosti stanovnicima dvaju gradova na sjeveru Meksika, gdje su u četvrtak i petak ubili 39 osoba.

U Chihuahui, glavnom gradu istoimene savezne države, više od 30 naoružanih muškaraca provalilo je u centar u kojem se liječe ovisnici o drogi. Ubili su 19 ljudi, a četvero ranili.

Koristili su oružje velikog kalibra i pucali na pacijente i uposlenicike rehabilitacionog centra. Napad je trajao nešto više od deset minuta.

Chihuahua je mjesto poznato po nemilim scenama poput ove, a dva slična napada dogodila su se u septembru 2009. u blizini Ciudad Juareza, kada je smrtno stradalo 28 osoba.

U međuvremenu je grupa nasilnika širom grada Madera, u sjevernoistočnoj saveznoj državi Tamaulipas, izvršila seriju napada i egzekucija, objavila je policija, a prenosi AFP.

Ubistva su se dogodila na najmanje pet lokacija, a napadači su se sukobili i sa policijom. Dvadeset tijela pronađeno je u različitim dijelovima grada, a neka su ostavljena i na plaži.

U napadima narkobandi u Meksiku dosad je poginulo oko 23.000 osoba, uprkos jakoj kampanji protiv organizovanog kriminala koju od 2006. provodi ova zemlja.