O budućnosti zemlje odlučuje narod
0

Ban pozvao sve zemlje da pomognu stabilizaciji Libije

FENA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je danas sve države da pomognu u stabilizaciji Libije, ali je istakao da o budućnosti zemlje treba da odluči njen narod.

"I dalje apelujem na sve zemlje da zajedno pomognu libijskom narodu", izjavio je Ban na konferenciji za novinare u Canberri.

"O budućnosti Libije treba da odlučuje libijski narod", dodao je Ban, koji je u Australiju doputovao poslije međunarodne konferencije o Libiji u Parizu.

Ban je rekao da nastoji da dovede misiju UN-a u Libiju kako bi se što prije izborila sa mogućom humanitarnom krizom, prenio je AFP.

"Radimo na tome da osiguramo da UN može brzo odgovoriti na zahtjeve libijskih vlasti", kazao je Ban, dodajući da to podrazumijeva obnavljanje javnog reda i sigurnosti, promoviranje vladavine zakona, inkluzivnog političkog dijaloga i zaštitu ljudskih prava.

Ban je pozvao i Australiju da nastavi da podržava napore u cilju stabilizacije u Libiji i poručio da su potrebni "njene ideje, iskustvo i nastavak angažovanja".

Na pariškoj konferenciji u četvrtak svjetski lideri su obećali da će biti odmrznuto više milijardi dolara sredstava režima Moamera Gadafija, a libijski pobunjenici su rekli da će povratiti red u zemlji i organizovati izbore u roku od 20 mjeseci.