Svijet
3

Ban Ki-moon zatražio prekid sukoba u Pojasu Gaze

Anadolija
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon pozvao je na prekid sukoba i upozorio da bi kopnena operacija izraelskih snaga u Pojasu Gaze prouzrokovala još više civilnih žrtava i dodatno destabilizovala regiju.

U saopćenju Generalnog sekretarijata UN-a navodi se da se, uprkos jasnom zahtjevu Vijeća sigurnosti UN-a za prekid vatre, u Pojasu Gaze pogoršava situacija te je Ban upozorio na takvu situaciju jer je najviše pogođeno civilno stanovništvo.

Kako je kazao, smanjenje napetosti i prekid sukoba će smanjiti broj civilnih žrtava te je zatražio od obje strane da prekinu sukobe. Ban navodi i to da raketni napadi koje izvode članovi Hamasa krše međunarodno pravo. Osudio je ove napade i tražio prekid sukoba.

"Ubijen je veliki broj Palestinaca civila", poručio je Ban.

Prema podacima UNICEF-a u Gazi je u izraelskim napadima poginulo 33 djece, a stotine su povrijeđene. Članovi UNICEF-a koji se nalaze na ovom području navode u izvještaju da djeca u Pojasu Gaze, zbog napada, proživljavaju stresove te imaju noćne more.

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana ubijen. Nakon toga međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započenje akciju protiv Palestinaca "Zaštitna linija".