Svijet
0

Ban ki-Moon zabrinut zbog ratnih prijetnji Izraela i Irana

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv)
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv)
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izrazio je u utorak zabrinutost zbog ratnih prijetnji koje su posljednjih sedmica slali Izrael i Iran zbog iranskog nuklearnog programa.

"Odbacujem prijetnje vojnim akcijama jedne države protiv druge", kazao je Ban u Generalnoj skupštini UN-a, aludirajući na napetosti između Izraela, koji prijeti da će preventivno napasti iranska nuklearna postrojenja, i Teherana, koji osporava postojanje izraelske države.

"Takvi napadi su razorni", kazao je on. "Zaglušujuća ratna retorika posljednjih sedmica je uznemirujuća i trebalo bi da nas podsjeti kako su neophodna mirna rješenja i potpuno poštivanje "Povelje UN-a i međunarodnih zakona".

"Lideri imaju odgovornost da spuste glas i smanje napetosti umjesto da podižu temperaturu", ocijenio je Ban i ponovo naglasio da je "naš cilj svijet bez nuklearnog oružja", javio je AFP.

"Dok to oružje postoji, bit ćemo u opasnosti", kazao je on.

Naglasio je da Iran "treba dokazati kako je njegov nuklearni program miroljubive prirode" i da Sjeverna Koreja "treba da napreduje putem denuklearizacije Korejskog poluotoka".