Svijet
0

Ban Ki-moon za snažnije partnerstvo UN-a i Kine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u srijedu Kinu da preuzme veću ulogu na međunarodnoj sceni, tokom posjete Pekingu gdje je imao niz susreta s visokim kineskim dužnosnicima.

"Ujedinjeni narodi smatraju Kinu snažnim partnerom", poručio je Ki-moon kineskom ministru vanjskih poslova Yangu Jiechiju, prije početka zvaničnih razgovora.

"Svrha moje posjete je da zatražim još snažnije partnerstvo i veće sudjelovanje vaše zemlje", rekao je Ki-moon.

Predsjednik Hu Jintao i premijer Wen Jiabao su tokom susreta zahvalili glavnom tajniku UN-a na "suosjećanju i podršci" nakon razornog potresa u kineskoj pokrajini Sechuan, 12. maja, kada je poginulo oko 70.000 ljudi, prenijela je agencija DPA.

Ki-moon je također posjetio pacijente inficirane HIV-om u bolnici u Pekingu i nacionalni stadion "Ptičije gnijezdo" na kome će 8. augusta biti otvorene Olimpijske igre.

On je za olimpijski stadion rekao da je "zaista fantastičan" i kako je uvjeren da će Igre u Pekingu "biti najuspješnije u historiji olimpijskih igara".

Glavni tajnik UN-a je u utorak govorio na pekinškom fakultetu za vanjsku politiku, gdje je pohvalio doprinos Kine kao članice UN-a i pozvao vlasti te zemlje da se još aktivnije uključe kako bi se izašlo u susret globalnim izazovima, navela je njemačka agencija.