Svijet
0

Ban Ki-moon: Vrijeme za akciju

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je u ponedjeljak da je vrijeme dvoumljenja kada su u pitanju klimatske promjene prošlo, te da je neophodan napredak u pregovorima o ozbiljnom smanjivanju ispuštanja u atmosferu gasova koji izazivaju globalno zagrijavanje.

"Klimatski proces pod okriljem UN-a je odgovarajuće mjesto za pregovore o globalnoj akciji", rekao je generalni sekretar Ban predsjednicima, premijerima i ministrima vanjskih poslova 192 države članice svjetske organizacije, na skupu koji diplomati smatraju za prekretnicu u ozbiljnom hvatanju ukoštac s posljedicama generalne nebrige čovječanstva za planetu, koja je prethodnih decenija dovela do izraženih klimatskih promjena.

Ban je također upozorio da će nedostatak akcije u pogledu smanjenja ispuštanja opasnih gasova u atmosferu, na duge staze, predstavljati veći teret za ekonomije razvijenih država, što je, suštinski, predstavljalo odgovor na primjedbe Washingtona vezane za ambiciozne planove globalne zaštite zemljinog omotača.

U raspravi o klimatskim promjenama učestvovao je i srpski predsjednik Boris Tadić, koji je naglasio specifičnosti s kojima se suočavaju zemlje u razvoju i tranziciji u borbi protiv ovog globalnog fenomena, naglašavajući da je takvim državama, među koje spada i Srbija, neophodna pomoć bogatijih i razvijenijih zemalja kao i sveobuhvatna regionalna saradnja.

Regionalnu saradnju podržao je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, naglašavajući da države regiona "samo zajedničkim akcijama mogu ispuniti historijsku odgovornost prema dolazećim generacijama".

Iako se administracija predsjednika Georgea Busha, u principu, protivi ozbiljnijem smanjenju ispuštanja gasova u atmosferu, specijalni gost skupa na East Riveru, guverner Kalifornije Arnold Schwarzeneger rekao je da je zajedno sa demokratima pokrenuo inicijativu, kojom će, ako bude prihvaćena na Kapitol hilu, količina gasova koji se ispuštaju u atmosferu biti smanjena za četvrtinu do 2020. godine.

"Kalifornija je pokrenula SAD od debata i dvoumljenja ka akciji. Ono što mi radimo je promjena dinamike", rekao je nekadašnji filmski grubijan, pred prestižnim skupom kojem je prisustvovalo oko 80 šefova država i vlada, kao i najveći američki borac protiv globalnog otopljavanja, nekadašnji potpredsjednik SAD-a Al Gore.

Generalni sekretar UN-a je organizirao ovaj skup u pokušaju da iskoristi prisustvo velikog broja svjetskih lidera, kako bi se na što bolji način pripremio predstojeći samit na kojem će, krajem godine, biti pokrenut problem globalnog zagrijavanja.

Iako je Ban u nekoliko navrata pokušavao da ubijedi predsjednika Busha da uzme učešća u radu ovog skupa, prvi čovjek SAD-a se nije pojavio na East Riveru, iako je najavljeno da će doći na večeru na koju je generalni sekretar UN-a pozvao "najznačajnije svjetske lidere".

Umjesto učešća na skupu UN-a, američki predsjednik je za četvrtak i petak najavio vlastitu konferenciju na kojoj će biti zastupljeno 16 najvećih zagađivača, uključujući Indiju i Kinu, što je među diplomatima na East Riveru izazvalo strah od mogućeg neuspjeha inicijative svjetske organizacije.

Prvi samit UN-a će biti održan u decembru na Baliju, gdje se očekuje dogovor velikih sila o novom dogovoru kojim će biti zamijenjen postojeći protokol iz Kjotoa 2012. godine, pri čemu su se države EU već obavezale da do 2020. smanje emisije otrovnih gasova za 25 posto.

Francuski predsjednik Nicola Sarkozy je, međutim, istakao da je takav potez nedovoljan navodeći da je neophodno da se do sredine stoljeća ispuštanje opasnih gasova smanji za čitavih 50 posto.

Poslije godina naučnih rasprava, danas više gotovo i da ne postoje dileme da je globalno zagrijavanje proizvod nekontroliranog zagađivanja atmosfere, što je dovelo do podizanja nivoa mira, stravičnih suša, te topljenja leda na polovima.