Njemačka
0

Ban Ki-moon u Berlinu razgovarao o Sudanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u utorak sudansku vladu da u cjelosti surađuje s Ujedinjenim narodima i zaštiti oko 16.000 međunarodnih humanitarnih radnika u Sudanu.

"Pozivam sudansku vladu da u cjelosti surađuje s Ujedinjenim narodima", rekao je generalni sekretar UN-a, koji je govorio u Berlinu na konferenciji za štampu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nakon razgovora.

Sudan mora obezbijediti da se "operacije UN-a za održavanje mira odvijaju u dobrim uvjetima" te da aktivnosti "16.000 humanitarnih radnika budu posvećene brizi za četiri miliona izbjeglica i raseljenih lica, koja također treba zaštititi", naglasio je on.

"Odluke i nezavisnost Međunarodnog krivičnog suda (ICC) moraju biti ispoštovane", dodao je Ban.

Merkel je kazala da "niko ne smije dovoditi u pitanje nezavisnost tog suda", dodavši da je neophodno napraviti pomake u rješavanju sukoba u Darfuru.

Ban Ki-moon se nalazi u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj, gdje bi trebao da razgovara s ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeierom i ministrom odbrane Franzom-Josefom Jungom, javio je AFP.