Svijet
0

Ban Ki-moon stigao u Švicarsku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon stigao je u utorak u Švicarsku, u četverodnevnu posjetu tokom koje će sa svjetskom elitom iz političkoga i ekonomskog svijeta prisustvovati Svjetskom ekonomskom forumu organiziranom, kao i svake godine, u alpskom zimovalištu Davos.

Ban Ki-moon je najprije posjetio Lozanu gdje je ručao s predsjednikom Međunarodnoga olimpijskog komiteta Jacquesom Roggeom (Žak Rog).

Poslije posjete sjedištu MOK-a i Olimpijskom muzeju, generalni sekretar UN-a će u Ženevi kratko razgovarati s Louise Arbour, visokom povjerenicom UN-a za ljudska prava, prije nego što se susretne s osobljem njezina ureda (OHCHR).

U srijedu će generalni sekretar UN-a govoriti na konferenciji o razoružanju, što je njegova prva plenarna sjednica ove godine.

U toku poslijepodneva on će predvoditi ceremoniju odavanja počasti osamnestorici zaposlenika UN-a ubijenih 11. decembra 2007. u napadu u Alžiru.

Njegovo učešće u radu vanredne sjednice Vijeća za ljudska prava o situaciji u Pojasu Gaze, za sada, nije potvrđeno, izjavila je Elena Ponomareva, glasnogovornica UN-a u Ženevi.

Ban Ki-moon u četvrtak odlazi u Davos na Svjetski ekonomski forum, a u petak navečer odlazi u Sloveniju, zatim u Slovačku.

Iduće sedmice Ban Ki-moon putuje u Ruandu, zatim u Etiopiju, na samit Afričke unije u Addis Abebi.