Svijet
0

Ban Ki-moon: Situacija u Keniji "neprihvatljiva"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, koji je u utorak posjetio Ruandu, ocijenio je da je situacija u Keniji "neprihvatljiva" i izjavio kako je "duboko zabrinut" zbog nasilja koje je u proteklih mjesec dana rezultiralo s više od hiljadu mrtvih ljudi.

"Pratim situaciju. Već sam razgovarao s Kibakijem i Odingom i s mojim prethodnikom Kofijem Annanom", posrednikom Afričke unije, koji već sedmicu dana pokušava da razriješi u Najrobiju veliku krizu koja je nastala nakon izbora održanih 27. decembra u Keniji, kazao je on na kraju razgovora s predsjednikom Ruande Paulom Kagameom.

Generalni tajnik UN-a je izjavio da će o situaciji u Keniji razgovarati s afričkim liderima koje će u srijedu susresti u Addis Abebi, gdje u četvrtak treba da počne samit Afričke unije, "kako bi vidio da li AU i UN mogu raditi zajedno" na rješavanju krize, javio je AFP.

Kenija, do kraja prošle godine jedna od najstabilnijih afričkih zemalja, prolazi kroz krizu koja je nastala kada je vođa opozicije Raila Odinga osporio ponovni izbor predsjednika Mwaija Kibakija.

Za mjesec dana ubijeno je 1.000 ljudi u policijskim represijama i sukobima iznmeđu dvije zajednice: Luo, kojoj pripada Odinga, i Kikujus, kojoj pripada predsjednik Kibaki. Zbog sukoba je raseljeno oko 250.000 ljudi.