Svijet
4

Ban Ki-moon: Saudijska Arabija nije obavijestila UN o svojoj odluci

FENA
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izjavio je da od Saudijske Arabije nije dobio nikakvo obavještenje da će odbiti mjesto u Vijeću sigurnosti.

Ban nije želio reći da li će o tom pitanju razgovarati sa saudijskim kraljem, objavio je BBC.

Reakcije diplomata na odluku Rijada bez presedana da odbije mjesto u Vijeću sigurnosti UN kreću se između šoka i konfuzije, izjavila je izvještačica BBC-ja iz UN-a Nada Tofik.

Ambasador Francuske u UN Žerar Aro smatra da bi Saudijska Arabija dala veoma pozitivan doprinos Vijeću sigurnosti, ali da također shvata frustraciju Saudijske Arabije.

"Činjenica je da Vijeće sigurnosti nije bilo u stanju da djeluje tokom više od dvije protekle godine", istaknuo je on.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je ocijenilo taj potez Saudijaca kao zbunjujući i istaklo da su kritike Saudijske Arabije na račun Vijeća sigurnosti i njegovih akcija prema Siriji "naročito čudne".

Saudijska Arabija je prethodno izrazila nezadovoljstvo zbog, kako smatra, izostanka međunarodne akcije u Siriji u kojoj ona zdušno podržava pobunjenike.

Saopćenje Saudijske Arabije da odbija mjesto u Vijeću sigurnosti uslijedilo je nekoliko sati nakon što je prvi put izabrana na jedno od 10 rotirajućih mjesta u toj organizaciji.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti su SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija.