Svijet
0

Ban Ki-moon protiv odgađanja dogovora o klimi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je da se ne čeka kraj sljedeće godine za sklapanje novog sporazuma o klimatskim promjenama.

Obraćajući se diplomatima i zvaničnicima na proslavi 20. godišnjice od osnivanja međuvladinog panela UN-a za klimatske promjene, Ban je u Ženevi rekao da zemlje koje pregovaraju o sporazumu koji će naslijediti Kjoto protokol treba da imaju za cilj postizanje napretka u pregovorima već u decembru, na konferenciji UN-a u poljskom gradu Poznanu.

Ban je rekao da možda ne bi valjalo da se čeka kraj 2009. godine i samit u Kopenhagenu za finalizaciju sporazuma o rastućim globalnim temperaturama.

"Moramo se boriti protiv potrebe da sve ostavljamo za Kopenhagen i mislim da u nekim stvarima možemo postići konkretan napredak", rekao je Ban i dodao da konferencija u Poljskoj treba da posluži kao "veoma uspješan most" ka Kopenhagenu.

Protokol iz Kjota obavezuje 37 razvijenih zemalja da do 2012. godine smanje emisiju štetnih gasova koji doprinose globalnom zagrijavanju, ali ni SAD ni Kina, dvije države koje emituju najveću količinu gasova, nisu ratificirale taj sporazum.

Američki predsjednik George Bush, koji je protivnik protokola iz Kjota, odlazi s te funkcije u januaru.

Ban je naveo da je važno da nova američka vlada preuzme vodeću ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

"Ko god bude izabran za predsjednika SAD-a, bit će u boljoj poziciji da vodi ovaj proces", ocijenio je generalni sekretar UN-a.

Međuvladin panel UN-a za klimatske promjene, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir, upozorio je da će globalno zagrijavanje izazvati porast nivoa mora i okeana, razorne oluje, toplotne udare i suše, podsjetio je Reuters.