Svijet
0

Ban Ki-moon primio izvještaj "trojke" Kontakt grupe

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon primio je izvještaj posredničke "trojke" Kontakt grupe o pregovorima Beograda i Prištine, koji će, uz popratno pismo, proslijediti ambasadorima zemalja članica Vijaća sigurnosti UN-a.

Vijeće sigurnosti UN-a će taj izvještaj razmotriti na sjednici zakazanoj za 19. decembar, na kojoj će učetvovati i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

U izvještaju "trojke" se zaključuje da nijedna od strana nije bila voljna odstupiti od osnovnih pozicija u pogledu budućeg statusa Kosova, iako je tokom pregovora razmotren širi spektar opcija kao što su - puna nezavisnost Kosova, nadgledana nezavisnost, podjela, značajna autonomija, konfederalni aranžamni.

Neuspjeh pregovora je "za žaljenje, jer je rješenje do koga bi se došlo pregovorima bilo u najboljem interesu za obje strane", naveli su Aleksandar Bocan-Harčenko, Frank Wiesner i Wolfgang Ischinger, koji su svoj izvještaj dostavili generalnom sekretaru UN-a elektronskom poštom.

Ipak, "kroz ovaj proces strane su pronašle područja u kojima im se interesi podudaraju. Strane su se također saglasile da promoviraju multietničko društvo i pokrenu proces rješavanja problema koji sprečavaju pomirenje, posebno rasvjetljavanje sudbine nestalih i povratak raseljenih", navedeno je u izvještaju.

"Možda najvažnije, Beograd i Priština reafirmirali su centralnu ulogu evropskih perspektiva u njihovim budućim odnosima, jer su obje strane ponovile želju da potraže budućnost pod zajedničkim krovom EU-a", izvijestili su Ischinger, Bocan-Harčenko i Wiesner, prenio je BBC.

Istovremeno su ministri vanjskih poslova Britanije, Francuske, Njemačke i Italije uputili zajednički poziv članicama EU-a da ispoštuju svoje obaveze prema Kosovu nakon neuspjeha pregovora o njegovom budućem statusu.

U pismu koje su šefovi diplomatija spomenutih zemalja poslali ostalim članicama EU-a ističe se da bi nastavak pregovaračkog procesa, čiji rok zvanično ističe u ponedjeljak, bio "nepotreban" te da bi čakl mogao dovesti do zaoštravanja stavova Beograda i Prištine.

Od članica EU-a je zatraženo da "odigraju ulogu pokretača kako bi se okončao pregovarački proces", kao i da budu spremne da, u saradnji s generalnim sekretarom UN-a, pošalju značajunu policijsku misiju u pokrajinu i daju "značajan doprinos" misiji EU-a koja bi trebalo da preuzme nadležnosti na Kosovu od UN-a.

Agencija France Presse, koja je imala uvid u ovo pismo, navodi da su ove četiri države već izrazile spremnost da priznaju nezavisnost Kosova, dok su u vezi s tim veoma uzdržane najmanje četiri članice EU-a - Španija, Grčka, Slovačka i Kipar.

U pismu se međutim navodi i da bi nezavisnost Kosova "izazvala teškoće u Srbiji, koja se tome uvijek protivila", te su njegovi potpisnici pozvali da se Srbiji pruži podrška ka što skorijem pridruživanju Evropskoj uniji.