Svijet
0

Ban ki-Moon pozvao Vijeće za ljudska prava na nepristranost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak Vijeće za ljudska prava na nepristranost, nakon kritika da se ovo UN-ovo tijelo pretjerano bavi izraelsko-palestinskim sukobom.

"Pitanje koje se postavlja pred Vijeće jeste da li ono u potpunosti zadovoljava očekivanja međunarodne zajednice", izjavio je Ban Ki-moon prilikom otvaranja 7. sjednice Vijeća u Ženevi, javio je AFP.

Generalni tajnik je pozvao 47 članica Vijeća da doprinesu poštivanju ljudskih prava u svijetu "bez favoriziranja, bez selektivnosti i da na njih ne utiču politički manevri, svuda u svijetu".

Od osnivanja u junu 2006. godine Vijeće za ljudska prava je održalo šest vanrednih sjednica o kriznim situacijama u svijetu, od kojih su četiri kritizirale Izrael zbog njegovih intervencija na okupiranim teritorijima i u Libanu. Dvije su bile posvećene Darfuru i Mijanmaru.

U članku koji je prošle sedmice objavljen u štampi Međunarodna liga protiv rasizma i antisemitizma (Licra) žigosala je predominantno mjesto u Vijeću "trostrukog saveza sastavljenog od Konferencije islamskih organizacija koju predstavlja Pakistan, Pokreta nesvrstanih, u kojem centralnu ulogu imaju Kuba, Venecuela i Iran i Kina, sa ciničnom susretljivošću Rusije.

Ban je pozvao Vijeće da koristi svoju moć "u svakom trenutku, kod svih ugrožavanja ljudskih prava i na ma kojem mjestu da se to događa".