Svijet
0

Ban Ki-moon pozvao svijet da promijeni kurs

FENA
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je u utorak svijet na otvaranju samita o klimi u Ujedinjenim nacijama, kojem prisustvuju 120 lidera, da "promijeni kurs" pred prijetnjom klimatskog zagrijavanja.

"Klimatska promjena prijeti teško stečenom miru, prosperitetu i šansama za uspjeh milijardi osoba", kazao je on otvarajući Generalnu skupštinu UN-a u New Yorku.

"Moramo smanjiti emisije plina s učinkom staklenika", kazao je on.

Na kraju stoljeća, dodao je on, ne treba da emitiramo više ugljenmoniksida nego što ga naša planeta može apsorbirati.

"Treba odrediti cijenu za ugalj", kazao je glavni tajnik.

On je pozvao vlade da uplate 100 milijardi dolara godišnje u Zeleni fond za klimu uspostavljen u Kopenhagenu 2009. godine.

"Tražim od svih vlada da se angažiraju kako bi zaključili univerzalni sporazum o klimi u Parizu 2015. godine i učine sve što mogu da ograniče porast temperature u svijetu za najmanje 2 stepena", što je cilj utvrđen u Kopenhagenu.

Ovaj samit ima za cilj da olakša obavezujući sporazum na konferenciji u Parizu 2015. godine, koja je naredna bitna etapa pregovora o klimi.

"Tražim od vas da pokažete liderstvo", kazao je Ban svjetskim liderima okupljenim u New Yorku. "Nismo ovdje da govorimo nego da pišemo historiju".