Nagasaki
0

Ban Ki-moon poziva na totalno uništenje atomskog naoružanja

SRNA
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon pozvao je danas na potpunu eliminaciju nuklearnog naoružanja tokom posjete Nagasakiju, jednom od dva japanska grada koja su tokom Drugog svjetskog rata pogođena atomskim bombama.

"Jedini način da se obezbijedi da se slično naoružanje više nikada ne upotrebi, jeste da se u potpunosti unište svi arsenali," rekao je Ban Ki-moon tokom sastanka sa preživjelima u atomskom napadu, poznatim i kao "hibakuša," na nultoj tački gdje je odjeknula eksplozija.

Generalni sekretar UN je, govoreći neposredno pred 65 godišnjicu prvog napada, izrazio solidarnost sa građanima Nagasakija ističući da je je došao da "oda počast 'hibakušama' zbog nevjerovatnih tegoba koje su iskusili."

Generalni sekretar UN posjetio je muzej posvećen žrtvama atomskog napada, gdje se i sastao sa preživjelima.

Jedan od preživjelih rekao je generalnom sekretaru da je za deset dana od eksplozije ostao bez petorice braće.

Ban Ki-moon će sutra postati prvi generalni sekretar  UN, koji je prisustvovao nekoj ceremoniji posvećenoj sjećanju na 6. avgust 1945 godine kada je izvršen prvi atomski napad na Hirošimu, a potom tri dana kasnije i na Nagasaki.

Očekuje se da će predstavnici iz više od 70 zemalja prisustvovati ceremoniji u Hirošimi.
SAD i njihovi saveznici iz Drugog svjetskog rata, Velika Britanija i Francuska, po prvi put će poslati svoje predstavnike na ceremoniju tokom koje će biti održan minut ćutanja u znak sjećanja na žrtve i biće pušteno 1.000 bijelih golubica što simbolizuje mir.

Promjena u stavu tri države, koje su nuklearno sposobne, odslikava sve prisutnije međunarodne težnje za nuklearno naoružanje.

U atomskim napadima poginulo je 140.000 ljudi u Hirošimi i više od 70.000 u Nagasakiju. Određeni broj poginuo je odmah od eksplozije dok su ostali podlegli užasnim posljedicama eksplozije poput zastrašujućih opekotina i visokog stepena radijacije.

Tadašnji japanski car Hirohito proglasio je kapitulaciju 15. avgusta 1945. godine.