Kirgistan
0

Ban Ki-moon poziva na mir i dijalog

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon poziva na mir i dijalog u Kirgistanu, gdje nasilje ne prestaje više od dva mjeseca nakon krvave revolucije, saopćeno je u petak iz njegove press službe.

Ban Ki-moon "poziva na mir i savjetuje sve strane da pokažu maksimum suzdržanosti kako bi se izbjegli novi gubici i ljudski životi", objavljeno je u saopćenju.

Glavni tajnik "ponavlja potrebu da se poštuju prava i mirno riješe problemi razgovorom. On savjetuje privremenu vladu da pokloni posebnu pažnju međuetničkim odnosima i preduzme mjere kako bi se osigurao miran suživot svim građanima Kirgistana".

U međuetničkom nasilju ubijeno je najmanje 37 osoba a više od 500 je ranjeno u Ochu na jugu Kirgistana.

Privremena vlada je u petak proglasila vanredno stanje i uvela policijski sat u Ochu nakon novog nasilja koje je izbilo u noći s četvrtka na petak između Kirgistanaca i manjinskih Uzbeka.

Nakon više od dva mjeseca od krvave revolucije u kojoj je više od 87 osoba izgubilo život, kada je oboren režim predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, trenutne napetosti pričinjavaju teškoće privremenim vlastima da ponovo uspostave red.