Svijet
0

Ban Ki-moon otputovao u Mijanmar

FENA
Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon obećao je "dati sve od sebe" kako bi pomogao žrtvama ciklona u Mijanmaru, uoči posjete toj zemlji kojom vlada vojska.

Ban, koji bi trebalo da stigne u Mijanmar u četvrtak kako bi obišao olujom pogođena područja, izjavio je da su humanitarne aktivnosti dostigle "kritičan momenat", javio je BBC.

Ujedinjeni narodi tvrde da je manje od četvrtine od 2,4 miliona ljudi pogođenih ciklonom "Nargis" dobilo pomoć.

Svjetska organizacija ističe da se napori moraju pojačati kako bi se izbjegle nove smrti te želi da se dopusti ulazak većem broju stručnjaka u tu zemlju.

Broj poginulih od ciklona trenutno iznosi 78.000 ljudi, uz još 56.000 nestalih. Stotine hiljada ostalo ih je bez doma.

Izvjesna pomoć je stigla, ali tri sedmice od oluje humanitarne akcije još nailaze na teškoće zbog nespremnosti mijanmarske vlade da prihvati veću stranu pomoć.

Uoči odslaska Ban Ki-moon je izjavio da se želi osobno upoznati sa situacijom na terenu.

"Želim vidjeti uslove na terenu pod kojima rade spasilački timovi i namjeravam učiniti sve što je u mojoj moći da ojačam njihove napore u saradnji s mijanmarskim vlastima i međunarodnim humanitarnim agencijama", izjavio je on novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

On je pozdravio znake izvjesne popustljivosti vojne hunte, uključujući njenu odluku da prihvati spasilačke radnike iz desetočlanog Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Kazao je da su Ujedinjeni narodi dobili dozvolu za devet helikoptera Svjetskog programa hrane da dostave pomoć u udaljena područja.

"Vjerujem da će slijediti slični potezi, uključujući ubrzavanje davanja viza humanitarnim radnicima da uđu u zemlju", kazao je.

Uvjeren sam da će hitni spasilački napori biti prošireni brzo", dodao je.

Ban je doputovao u Tajland u srijedu i potom će krenuti za Mijanmar u četvrtak ujutro. Još je nejasno da li će se sastati s vodećim liderom Mijanmara generalom Than Shweom.

Šef UN-a potom će održati razgovore u Bangkoku prije nego što se vrati u Mijanmar u nedjelju na donatorsku konferenciju u komercijalnoj prijestonici zemlje Yangonu.