Svijet
0

Ban Ki-moon optužio sirijsku vladu da čini ratne zločine izgladnjivanjem civila u Madayi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon optužio je sirijsku vladu da čini ratne zločine tako što izgladnjivanje koristi kao oruđe protiv civila u opkoljem gradu Madaya.

"Izgladnjivanje koje se koristi kao oruđe je ratni zločin. Sirijska vlada i sve druge strane, odgovorne da štite sirijski narod, čine ovaj ali i slične strašne zločine koji su zabranjeni međunarodnim pravom", rekao je Ban.

Izjava prvog čovjeka UN-a dolazi u momentima dok humanitarni radnici pokušavaju dostaviti pomoć za oko 42.000 očajnih stanovnika koji skoro umiru od gladi.

Inače, sirijski režim i militanti Hezbollaha grad drže pod blokadom skoro 200 dana.

"Zemlje iz regiona, a posebno zemlje Međunarodne grupe za podršku Siriji, trebaju izvršiti pritisak na strane u sukobu kako bi se omogućila nesmetana dostava humanitarne pomoći u područja koja su pod opsadom", istakao je Ban.

Napomenuo je kako je osoblje UN-a u gradu Madaya vidjelo srceparajuće scene.

"Timovi UN-a su svjedočili scenama koje pogađaju dušu. Starije osobe i djeca, muškarci i žene, su skoro kost i koža. Mršavi, neuhranjeni i tako slabi da jedva hodaju i krajnje očajni i za najmanji zalogaj", rekao je Ban.

Podsjetio je da je UN sa partnerima tokom 2014. godine uspio dostaviti hranu za oko 5 posto ljudi u opkoljenim područjima.

Organizacija Ljekari bez granica (MSF) je prije nekoliko dana saopćila da su od decembra 2015. godine 23 osobe umrle od gladi u tom gradu.