Svijet
0

Ban Ki-moon: Odnosi Izraela i Turske važni za stabilnost

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izrazio je u subotu nadu da će Izrael i Turska poboljšati svoje međusobne odnose, istakavši da su obje države od velike važnosti za unapređenje stabilnosti na Bliskom istoku.

"Iskreno se nadam da će Izrael i Turska poboljšati svoje odnose", izjavio je Ban na konferenciji za novinare u Canberi, nakon što je Ankara protjerala izraelskog ambasadora i prekinula sve vojne odnose zbog spora u vezi s napadom izraelskih komandosa na turski brod koji je plovio za pojas Gaze.

"Obje države su veoma važne zemlje u regiji i njihovo poboljšanje odnosa, normalni odnosi, bit će vrlo značajni u suočavanju sa svim situacijama na Bliskom istoku, uključujući bliskoistočni mirovni proces", istakao je Ban nakon razgovora s predsjednicom australske vlade Juliom Gillard.

On je dodao da je pokušavao pomoći državama da unaprijede odnose poslije incidenta 31. maja 2010. godine, kada je u napadu izraelskih snaga na turski brod "Mavi Marmara" poginulo devet ljudi, prenio je AFP.

U izvještaju komisije UN-a zaključeno je da je operacija izraelskih snaga bila pretjerana iako je blokada palestinskih teritorija legitimna, ali se od Izraela ne traži izvinjenje, što zahtijeva Turska, već izraz žaljenja zbog žrtava i nadoknada štete za porodice nastradalih i povrijeđene.

Izraelski komandosi, navodi se u izvještaju, naišli su na "značajan, organiziran i nasilan otpor putnika i zbog toga su morali upotrijebiti silu radi lične zaštite".

Međutim, ocjenjuje se da je sveukupno izvođenje ove operacije bilo "pretjerano i nerazumno" i da "Izrael panelu (UN) nije pružio zadovoljavajuće objašnjenje ni za jedan od smrtnih slučajeva".

Turska je odbacila izvještaj kao "ništavan", dok je Izrael izrazio nadu da će odnosi dviju zemalja biti popravljeni i žaljenje zbog izgubljenih života, ali je poručio da se neće izviniti.

Ban nije želio komentirati pojedinosti izvještaja koji je izradila grupa na čelu s bivšim predsjednikom novozelandske vlade Geoffreyjem Palmerom.