Svijet
0

Ban Ki-moon očekuje nove akcije prema Libiji

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je da rezolucija Vijeća sigurnosti o Libiji predstavlja snažnu poruku kako kršenje osnovnih ljudskih prava neće biti tolerirano i izrazio očekivanje da će slične korake poduzeti i Generalna skupština UN-a i cijela međunarodna zajednica.

Iako rezolucija ne može prekinuti nasilje i represiju u Libiji, ona predstavlja veliki korak u izražavanju volje ujedinjene zajednice naroda, rekao je Ban Ki-moon na sjednici Vijeća sigurnosti održanoj u subotu uvečer.

On je istakao da su akcije režima u Libiji jasno kršenje svih međunarodnih normi ponašanja, kao i ljudskih prava i humanitarnog prava. One su neprihvatljive, dodao je glavni tajnik UN-a.

Također je ocijenio izuzetno značajnim to što je Vijeće sigurnosti postiglo konsenzus o tome pitanju i pokazalo da je odlučno preuzeti svoju odgovornost kada se radi o očuvanju mira i stabilnosti u svijetu.

"Tekst rezolucije šalje snažnu poruku da kršenje osnovnih ljudskih prava neće biti tolerirano i kako odgovorni za teške zločine treba da odgovaraju. Nadam se da je tu poruku čuo režim u Libiji", istakao je Ban.

Prema njegovim riječima, sankcije prema Libiji su neophodne za tranziciju te zemlje ka novom sistemu vladavine na koji će ljudi pristati i u kome će učestvovati.

"Odajem priznanje Vijeću sigurnosti za odlučnu akciju danas i narednih dana očekujem odlučne korake Generalne skupštine UN-a i međunarodne zajednice u cjelini", istakao je Ban, prenose agencije.

"Današnje mjere su teške, ali narednih dana, ako bude trebalo, možda će biti potrebna još smionija akcija", upozorio je glavni tajnik UN-a.