Svijet
3

Ban Ki-moon: Obećanja Gazi moramo pretvoriti u djela

Anadolija
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Po povratku s bliskoistočne turneje, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je u sjedištu UN-a u New Yorku održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o situaciji u toj regiji i o borbi protiv širenja virusa ebole u svijetu.

Apelujući da se svi napori usmjere ka realizaciji projekta obnove u izraelskim napadima razorene Gaze, sekretar Ban je kazao da je s Bliskog istoka donio dvije poruke i to da niti jedan trud za obnovu Gaze nije uzaludan i da nema vremena za gubljenje u otpočinjanju procesa mirovnih pregovora.

Istakavši da se u Pojasu Gaze susreo s porodicama koje su u izraelskim napadima izgubile više od 500 djece i da se uvjerio u stravične socijalne i ekonomske posljedice tih napada, Ban je kazao da dodatni problem tih ljudi predstavlja i zima koju dočekuju bez krovova nad glavom.

Podsjetivši da je na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Kairu od strane donatora obećano 5,4 milijardi dolara za obnovu Gaze, Ban je kazao da je to primjer solidarnosti, ali da se sada mora učiniti sve kako bi se ta obećanja pretvorila u konkretnu materijalnu pomoć.

Naglasivši da je na licu mjesta vidio i prijetnje Izraelu zbog raketnih napada i tunela iz Gaze te dodao da mu se nametnuo veliki znak pitanja zbog nesrazmjenih bilansa šteta.

Dodao je da je Bliski istok napustio tužnog srca, ali ipak sretan na neki način, jer je uz posredstvo UN-a u Gazu u utorak uvezena prva značajna količina građevinskog materijala za obnovu.

Osvrnuvši se i na napade i incidente na svetim mjestima u Jerusalemu, Ban je izrazio zabrinutost i poručio da takve provokacije negativno utiču na ponovnu uspostavu procesa pregovora o rješavanju palestinsko-izraelskog spora.

Generalni sekretar je ovom prilikom pozvao članice UN-a da prikupe milijardu dolara za borbu protiv širenja virusa ebole u Zapadnoj Africi, te dodao da je narod te regije pokazao veliki otpor, ali da mu je hitno potrebna pomoć.

"Desetine zemalja pokazuju solidarnost. Međutim, moramo te riječi pretočiti u djela. Potrebno je još doktora, medicinskih sestara, opreme i centara za zbrinjavanje bolesnika", kazao je Ban i poručio da je ebolu moguće pobijediti zajedničkim naporima svih.