Svijet
0

Ban Ki-moon: Nestašica vode može izazvati sukobe u svijetu

FENA
Nestašica vode koja se stalno povećava na Zemljinoj površini mogla bi izazvati sukobe kao što je onaj u Darfuru, koji je uveliko izazvala suša u Sudanu, upozorio je u četvrtak u Davosu generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Iskustvo dokazuje da nestašica vode može dovesti do sukoba, posebno u siromašnim zemljama", izjavio je Ban pred Svjetskim ekonomskim forumom, javio je AFP.

"Porast stanovništva će povećati ovaj problem, kao i klimatsko zagrijavanje. Onoliko koliko bude rasla svjetska ekonomija, rast će i žeđ. Puno novih sujoba će se pojaviti na horizontu", izjavio je Ban Ki-moon.

Suša, koja već desetak godina hara na zapadu Sudana, velikim je dijelom odgovorna za sukob u Darfuru koji je uzrokovao smrt 200.000 ljudi od 2003. godine, kazao je on.

Ban se pozvao na jedan nedavni izvještaj u kojem se tvrdi da stotini zemalja u kojima živi polovina čovječanstva prijeti politička nestabilnost ili rat zbog klimatskih promjena i nedostatka vode.

Zvaničnik UN-a je apelirao da se javno mnijenje mobilizira u vezi s vodom kao što je to učinilo u vezi s klimatskim zagrijavanjem.