Pozvao na politički dijalog
0

Ban Ki-moon: Nema vojnog rješenja za sirijski konflikt

SRNA
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv)
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv)
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon izjavio je da vojno rješenje nije odgovor za sirijsku krizu, iako su državne snage i pobunjenici odlučni da silom dođu do pobjede.

Ban je rekao da je zabrinjavajuće to što se kraj konflikta ne nazire i pozvao na pokretanje političkog dijaloga.

On je govorio o kizi u vrijeme kada su se ponovo rasplamsali sukobi u glavnom gradu Damasku i sjevernom centru Alepu.

Grupa zemalja pod imenom "Prijatelji Sirije" danas će održati sastanak radi razgovora o novim sankcijama protiv administracije sirijskog predsjednika Bašara al Asada, prenio je BBC.

Finansijski stručnjaci i diplomate sastaju se u Hagu da bi razmotrili detalje dosadašnjih mjera i učinili postojeće sankcije efikasnijim.

Ban je na konferenciji za novinare rekao da je duboko potresen televizijskim snimcima koji stižu iz Sirije.

"Nažalost, izgleda da su obje strane, vlast i pobunjenici, odlučni da ovo privedu kraju vojnim sredstvima", rekao je generalni sekretar UN.

Iznad Damaska jučer su se tokom cijelog dana dizali stubovi crnog i bijelog dima i odjekivao je zvuk sirena hitne pomoći. Državne snage redovno granatiraju predgrađa za koja se zna da su snažna uporišta pobunjenika.

Širom grada postavljeno je mnogo kontrolnih punktova sa vrećama pijeska, na koje su postavljene sirijske zastave i slike predsjednika Asada.

Šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi u međuvremenu je u Damasku razgovarao sa Asadom i ostalim sirijskim zvaničnicima.

Salehi je rekao da je rješenje za sukob "samo u Siriji i unutar sirijske porodice". UN procjenjuju da je od početka ustanka prije 18 mjeseci poginulo najmanje 20.000 ljudi.