Svijet
0

Ban Ki-moon najvjerojatnije neće ići na Olimpijske igre

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon vjerovatno neće prisustvovati otvaranju Olimpijskih igra u Pekingu, objavili su u četvrtak njegovi suradnici, prema kojima je ova odluka povezana s događajima na Tibetu.

"Generalni sekretar informirao je kinesku vladu prije nekoliko mjeseci da neće biti u stanju prihvatiti njen poziv da prisustvuje ovom značajnom događaju zbog velikih obaveza", izjavila je glasnogovornica Marie Okabe na brifingu.

Izvori Ujedinjenih naroda objavili su da bi Ban Ki-moon trebao otputovati u Kinu prilikom putovanja u Aziju, tokom kojega bi trebao da posjeti Japan na samitu G8. Ovaj samit glavnih industrijski razvijenih nacija održat će se od 7. do 9. jula u ljetovalištu Toyako, na otoku Hokkaido.

Ovaj zvaničnik je odbacio ideju da se Ban priprema na bojkotiranje, naglasivši da je njegov stav saopćen kineskim vlastima prije nekoliko mjeseci, još prije izbijanja događaja na Tibetu.

Represija kineskih vlasti nad demonstrantima na Tibetu u martu, izazvala je kod nekih svjetskih lidera pokretanje pitanja bojkotiranja ceremonije otvaranja Olimpijskih igara od 8. augusta.