Svijet
0

Ban Ki-moon na Haitiju u obilasku područja opustošenih uraganom

FENA
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon putuje u subotu na Haiti, gdje će obići područja stradala početkom mjeseca u naletu uragana Matthewa koji je odnio najmanje 473 života, rekao je u četvrtak njegov glasnogovornik.

Ban će posjetiti Cayes, treći po veličini grad u zemlji, na južnoj obali, opustošen u naletu snažnog uragana 4. oktobra. Razgovarat će s mjesnim čelnicima i pokušati pridobiti međunarodnu zajednicu za prikupljanje pomoći, prenosi Hina.

UN je u ponedjeljak uputio hitni poziv za prikupljanje 120 miliona dolara u iduća tri mjeseca za pomoć Haitiju, najsiromašnijoj zemlji na Karipskim otocima. Dosad je prikupljeno tek 6,1 milion dolara, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric.

Ovo je najgora humanitarna katastrofa na Haitiju nakon potresa u januaru 2010. u kojemu je poginulo više od 200.000 ljudi i epidemije kolere nakon toga koja je odnijela još 10.000 života.

Generalni sekretar će zatim otputovati u Ekvador gdje će sudjelovati na konferenciji o stanovanju i održivom urbanom razvoju.