Svijet
0

Ban Ki-moon: Model dvije država jedino je moguće rješenje sukoba Izraelaca i Palestinaca

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je poručio da je rješenje na bazi dvije države jedino moguće za rješenje višedecenijskog konflikta između Palestinaca i Izraelaca.

"Nasilje samo ugrožava legitimne zahtjeve Palestinaca za uspostavom njihove države, a isto tako ugrožava i dugotrajne aspiracije Izraelaca za uspostavu sigurnosti u zemlji", poručio je sekretar Ban.

Više od 40 Palestinaca i osam Izraelaca je ubijeno u neredima koji su eskalirali nakon prošlomjesečnih mjera izraelskih snaga sigurnosti u Jerusalemu i uvođenja ograničenja Palestincima za pristup kompleksu Al-Aksa.

Prvi čovjek UN-a Ban je u videoporuci pozvao lidere obje strane da se pridržavaju ranijih obećanja privrženosti mirovnom procesu i rješavanju konflikta po modelu uspostave dvije nezavisne države.

Riječ je o ranijem prijedlogu UN-a koji su prihvatile obje sukobljene strane, a koji predviđa uspostavu nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine.

"Palestinskoj omladini poručujem da razumijem njihove frustracije i da su vaše nade u mir bezbroj puta urušene. Svoje frustracije trebate pretočiti u jake i mirnodopske zahtjeve za promjene", kazao je Ban, te dodao da razumije i zabrinutost Izraelaca za mir i sigurnost, ali da se oni ne mogu postići gradnjom zidova, kontrolnih punktova i nasilnim intervencijama snaga sigurnosti, već isključivo dijalogom i političkim procesima.

Generalni sekretar je također pozvao obje strane da ne dozvole da ekstremisti zloupotrijebe religiju u svrhe dodatnog produbljenja krize.

"Mirno rješavanja konflikata zahtijeva više hrabrosti i snage od nasilnog puta. U ovom teškom periodu recimo da je dosta. Zaustavimo nasilje koje vodi u rat", zaključio je Ban.