Svijet
0

Ban Ki-moon: Mir na Bliskom istoku zahtijeva napore svih

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon pozvao je u utorak Izrael i Palestince te međunarodnu zajednicu da udvostruče svoje napore u postizanju mirovnog sporazuma na Bliskom istoku do kraja godine, na kojemu će i on lično biti angažiran.

"Nadam se da možemo postići tako ambiciozan cilj. Svi mi se moramo zapitati i postaviti stranama dva jednostavna pitanja: koja je alternativa? Ako sada to ne uradimo, kada ćemo to uraditi?, zapitao se Ban na otvaranju mjesečne rasprave u Vijeću sigurnosti o Bliskom istoku.

Mirovni proces je isuviše "značajan da bismo dozvolili da se izgubi njegov elan zbog inertnosti, indiferentnosti ili umora od nasilja. Bitno je da on dobije podršku međunarodne zajednice, uključujući i Vijeća sigurnosti", rekao je on.

Generalni sekretar UN-a izrazio je svoju "ličnu odlučnost da radi na miru u okviru preuzetih obaveza, okončanje okupacije započete 1967., utemeljene na osnovama Madridske konferencije, principu razmjene mira za zemlje, rezolucija 242, 338,1397 i 1515 Vijeća sigurnosti te arapske mirovne inicijative".

Ovaj okvir, nastavio je on, "dovest će do prestanka sukoba, stvaranja palestinske države pored Izraela, koja će živjeti u miru, sigurnosti i uz mir u regionu".

Ban je također rekao da "Vijeće neće štedjeti svoje napore da krene ka tom cilju".

Mirovni proces na Bliskom istoku pokrenut je u novembru prošle godine na konferenciji u Annapolisu, nakon koje su se Izraelci i Palestinci obavezali na iznalaženju mirovnog sporazuma do kraja 2008., na temelju mape puta.